2010. november 30., kedd

Epoxy-gammi

Az elmúlt hetek csodálatos időjárására, és még szebb vízállásainak köszönhetően elkezdtem pisztrángtáp nimfákat kötögetni, mert mindjárt kezdődik a szezon és nehogy ne legyen kellő mennyiségű legyem arra, hogy minden horgászat előtt legalább fél órát töltsek a parton azzal szenvedve, hogy vajon melyik lenne az ideális kezdő légy az adott napra.
Elsőnek egy epoxy bolharák utánzatot, szeretnék bemutatni, ami ugyan nem a legegyszerűbb amivel kezdhetjük légykötő pályafutásunkat, de viszont külföldi fórumokon nagy elismeréssel beszélnek a fogósságáról, ezzel szemben az itthoni  horgászok kevésbé ismerik, legalábbis én még senki dobozát nem láttam ilyennel megtöltve:

Hozzávalók:
Horog: Bolharák (gammarus), TMC 2457, Gamakatsu c12 fb…stb 12-16-os méret
Cérna: én vékonyabbat használok mert szebben lehet vele dolgozni, főleg kisebb jószágoknál, viszont könnyebben szakad: TMC 16/0 Thread+
Test: Finom nyúlszőr dubbing (legalább 2 színben), body stretch átlátszó, ólom drót , rövid kötésidejű epoxy
Lábak, csápok: Kakasnyak szegmens
Bordázat: rézdrót

Az Elkészítés módja:
1: Szakáll lenyom (Ha a San-on szájba akasztjuk vele magunkat, könnyebben tudjuk kiakasztani), alapkötés a horogszem után. 



 2: Rögzítsük az ólom drótot és elölről hátra felé tekerjük fel.



3: Rögzítjük a csápokat, hosszuk kb. a horogszár hosszával azonos, de a kész légyen úgyis rövidebbnek fog látszani.


 4: A csápok után bekötjük a réz drótot, a body stretch-et, és a kakasnyak szegmenset. A sorrendre figyeljünk, hiszen pont ellenkező módon lesznek a testre rögzítve. A kakastoll egyik oldaléról a szálakat szedjük le, hogy ne legyen olyan sűrű. 


 5: Dubbing loop segítségével tekerjük fel egymás után a kétféle nyúlszőrt, majd rögzítsük. Érdemes ilyenkor a szem mögé egy félcsomót kötni, hogy ne bomoljon le az egész, és ez a további műveleteket követően is célszerű megtenni.

6: Tekerjük fel a kakastollat, rögzítsük, és a légy tetején álló szálakat vágjuk le.

 7: Hajtsuk előre a body stretch-et, rögzítsük. Ezt követően a rézdrótból formázzuk meg a rák ízesült testét, rögzítsük és kössük el a cérnánkat.



8: Jöhet az epoxy: mindenképpen gyorsan száradó fajtát válasszunk, bár ezekből sokkal nehezebben távoznak a levegő buborékok, de ez ebben az esetben talán nem is olyan fontos tényező. Miután bekevertük a műgyantát fordítsuk meg a legyünket és így kenjük be a hátát, és enyhén az oldalát figyelve arra, hogy a kilógó szálakra ne kerüljön asz anyagból mert ott csúnya cseppek formájában összegyűl a lábakon. Forgatás nélkül hagyjuk hogy kössön. Igaz így a hátán kicsit meg fog folyni, de ebben az esetben pont ez a cél.




 9: Száradás után dobozoljuk, majd tavasszal riogassuk vele a pisztrángokat, esetleg a péreket.




                                                                                                          Eti.

2 megjegyzés:

  1. Hú de ügyes vagy! Na nem mintha nem láttam volna már a legyeidet. Szépek voltak- gondolom fogósak is. Csináld! Sokat! Mindjárt itt a karácsony.- Meg ugye a Mikulás. Egy egy fél maroknyival nyugodtan meg lephetsz bennünket.Én igérem nagyon megfogok lepődni.

    VálaszTörlés
  2. Az érvek tisztán ülnek!

    „elkezdtem pisztrángtáp nimfákat kötögetni, mert mindjárt kezdődik a szezon és nehogy ne legyen kellő mennyiségű legyem arra, hogy minden horgászat előtt legalább fél órát töltsek a parton azzal szenvedve, hogy vajon melyik lenne az ideális kezdő légy az adott napra.”

    „Szakáll lenyom (Ha a San-on szájba akasztjuk vele magunkat, könnyebben tudjuk kiakasztani),”

    Logikus, ésszerű, nincs miről beszélni.
    Megyek és kötök.

    Üdv.
    I.J.

    VálaszTörlés